Wiele header afbeelding

Transactionele analyse

Transactionele analyse is een psychologische theorie die veel wordt gebruikt in psychotherapie, opleidingen en coaching, ten behoeve van persoonlijke groei en verandering.

Transactionele analyse (vaak afgekort tot TA) geeft ons inzicht in onze manier van communiceren. Handelen we vanuit onze Volwassen ego-toestand? Zijn we in het hier & nu? Of reageren we vanuit ons Ouder-ego: laten we bijvoorbeeld een sterke afkeuring horen? Of reageren we vanuit ons Kind-stuk: wordt een gekwetst, bang stuk van onszelf geraakt, of reageren we als een vrij, blij kind, ongedwongen en open?

Ook verklaart de TA hoe levenspatronen in onze kinderjaren zijn ontstaan. Reageren we vrij en onbevangen – maar wel verantwoordelijk – op de vragen die in het dagelijks leven op ons afkomen, of reageren we vanuit een oud script? Met andere woorden, zijn we een oude plaat aan het afdraaien in plaats van dat we open en alert kunnen reageren op de omstandigheden van dit moment? Van veel van deze reacties zijn we ons overigens helemaal niet bewust. In coaching leren we ons bewust te worden van hoe we reageren. Om als volwassene voluit, vrij en autonoom in het leven te kunnen staan, moeten we soms terugkijken naar onze kindertijd en ontrafelen welke strategieën wij toen, in die kindertijd, hebben ontwikkeld om ons te kunnen handhaven, om als kind te kunnen overleven.

De TA is niet bedoeld om met een beschuldigende vinger naar onze ouders / verzorgers te wijzen.  Het is bedoeld om te begrijpen waar we een mechanisme hebben aangeleerd dat ons als kind dan wel hielp,  maar dat ons nu in de weg kan zitten om voluit in het leven te staan. Met TA leren we uit oude patronen te stappen. In coaching kunt u veilig nieuwe patronen ontdekken en oefenen.